Framsnakk Hønefoss: Kiwanis

Møt "Kiwanis gutta"! Med frivillighet og bunnsolid dugnadsånd, snur de mørketid til lysfest! Nok en gang skinner tusen julelys stemningsfylt over julebyen Hønefoss og bryter vintermørket. Gjennom kampanjen «Framsnakk Hønefoss» ønsker byutviklingsprosjektet Erigo i regi av Ringerike Næringsforening å løfte frem noen av de lokale næringsdrivende som på hver sin måte bidrar til å bygge en positiv identitet og kultur i Hønefoss by.

Framsnakk Hønefoss: Kiwanis

Korona-situasjonen gjorde at årets julegateåpning måtte avlyses - men julebyen Hønefoss, den lever i beste velgående. Denne uken tennes julelysene; det er mye takket være denne gjengen, ikledd sine gjenkjennende signalgule vester. I år er det imponerende 42. gang at Kiwanis Ringerike julepynter byen vår. Like imponerende er det at to av de har vært med i alle disse årene - og er fortsatt ikke leie... År etter år har de hengt opp lyslenker, julestjerner og granbargirlandere i regn, snø, vind og slaps; i år kunne de takke værgudene for solskinn og plussgrader. 

Arbeidsoppgavene fordeles over kaffe og wienerbrød på Kirkens Bymisjon kafè på Søndre torv - klatrere, liftmenn og noen til å sikre stigene. HMS er godt ivaretatt, selv om de må innrømme at det har blitt ett og annet ribbeinsbrudd opp gjennom årene. Arbeidsinnsats og moral er imponerende, til tross for det de selv beskriver som en relativt høy snittalder. - Vi skulle nok gjerne ha rekruttert noen yngre stigeklatrere, humrer klubbformann Leif Aspevoll. Historiene er mange og latteren sitter løst. Særlig godt husker de det året det måtte telles ned tre ganger for tenning av julegrana foran et folkehav på torget, før de fikk koblingen til å fungere. 

Vinterbelysningen i 32 trær rundt torget er for lengst på plass. Denne dagen er det drøyt 250 meter med lyslenker og julestjerner som skal heises opp over byens gater. Lys på juletreet blir det også. Om lag 130 arbeidstimer går med og lønnen, den forblir ikke lenge i klubbkassa før den fordeles på veledige formål. Kiwanis er en internasjonal humanitær organisasjon av frivillige, som aktivt jobber for barn og unge. Selv sitter "gutta" igjen med godt kameratskap, følelsen av å gjøre en forskjell og hyggelige kommentarer fra forbipasserende.