Framsnakk Hønefoss: Husfliden

Husfliden er selve symbolet på tilhørighet og lokal stolthet. "Vi har så utrolig mye å være stolte over i Hønefoss. Bunadene våre er et godt eksempel på dette..." Gjennom kampanjen «Framsnakk Hønefoss» ønsker byutviklingsprosjektet Erigo i regi av Ringerike Næringsforening å løfte frem noen av de lokale næringsdrivende som på hver sin måte bidrar til å bygge en positiv identitet og kultur i Hønefoss by.

Framsnakk Hønefoss: Husfliden

Vi gratulerer! I nøyaktig 90 år har Husfliden vært en bauta, en kulturinstitusjon og en viktig tradisjonsbærer i bybildet i Hønefoss. Korona-krisen veltet dessverre jubileumsfeiringen i mars - nå kan de glede seg over at norsk design, tradisjon og kulturarv aldri har stått sterkere. 

Trenden i tiden er klar; folk søker i stadig større grad tilbake til røttene sine - til norsk design, strikking, hekling og brodering. Dette gjelder også i stor grad de unge, noe Husfliden på Hønefoss gledelig har fått erfare. Gjennomsnittsalderen på kundene har sunket betraktelig, og nye kunder lar seg stadig overraske når de trår innenfor dørene. "Wow - så utrolig mye fint dere har her...!"

- Det er nok fremdeles mange som kun forbinder oss med bunad og gamle mennesker, forteller daglig leder, Ingrid Kristine Jensen - riktignok med et smil om munnen. Men Husfliden er langt mer enn bunad og bunadstilbehør. Her finner du garn- og håndarbeidsavdeling, klær, tekstiler, glass, keramikk, treartikler, smykker, pledd og tøfler - aller helst skandinavisk design. Kulturbærerrollen tar de på alvor - men de vet å endre seg i takt med trendene. 

Det er ikke tvil; det er bunader som er selve bærekraften hos Husfliden - plagget som stadig øker sin popularitet blant unge og voksne - og ikke minst blant menn. Det finnes knapt nok noe plagg som vi bærer med større stolthet enn våre bunader; det handler om identitet og tilhørighet. På Ringerike er vi så heldige å ha fire, inkludert folkedraktene, pluss en mannsbunad. Hvert år leverer Husfliden i Hønefoss i overkant av 40 bunader. I tillegg kommer omsøm. - Det er spesielt hyggelig at stadig flere syr om gamle bunader som de har arvet og ønsker å gi et nytt liv, forteller bunadsansvarlig May Venke Sem-Jacobsen. 

"Vi har så utrolig mye å være stolte over i Hønefoss. Bunadene våre er et godt eksempel på dette..."

Husfliden er selve symbolet på tilhørighet og lokal stolthet, noe Ingrid gjerne skulle sett enda mer av. - Hønefoss er en utrolig hyggelig by og en bra shopping-by. Denne tilbakemeldingen får vi stadig vekk fra kunder som besøker Hønefoss for aller første gang. Det var det spesielt mange av i sommer - og da norske turister. Mange var spesielt nysgjerrige på de lokale bunadene. Så det bekrefter vel da, hvor mye vi har å være stolte av...