Framsnakk Hønefoss: Femina

Hege Ødegaard Killingstad har for lengst fått erfare at frisøryrket er langt mer enn vask, klipp og føn. Femina har siden oppstarten vært en solid, lokal utdanningsinstitusjon innen frisørfaget. For to år siden overtok hun stafettpinnen etter sin far, og Femina-familien fortsetter å vokse... Gjennom kampanjen «Framsnakk Hønefoss» ønsker byutviklingsprosjektet Erigo i regi av Ringerike Næringsforening å løfte frem noen av de lokale næringsdrivende som på hver sin måte bidrar til å bygge en positiv identitet og kultur i Hønefoss by.

Framsnakk Hønefoss: Femina

Skal man rekruttere faglærte frisører, så trengs det at noen åpner dørene. Femina har åpnet sine i snart femti år. Rundt 100 frisører kan se tilbake på en inspirerende lærlingtid hos Hans og etterhvert også Hege, på Femina. 

Som nyutdannet frisør i 1973 stod Hans Ødegaard uten jobb. Ingen ville ansette en mannlig damefrisør på den tiden. Løsningen ble å åpne egen frisørsalong. Kanskje var det nettopp denne opplevelsen som utløste hans brennende engasjement for det å veilede lærlinger frem til avlagt svenneprøve. -Pappas hjertebarn er frisørlauget, kollegialt samarbeid mellom frisørsalonger og lærlingprogram. Han etablerte blant annet Buskerudmesterskapet for lærlinger. Dette ligger dessverre litt brakk nå, men det er noe jeg håperå kunne gjenoppta, forteller Hege som overtok som formell eier av Femina i 2018. 

Selv startet Hege som lørdagshjelp i salongen som 13-åring. Men det var først etter vidergående skole, da de fikk en lærling som var utdannet hos Pivo Point frisørskole i Chicago, at hun bestemte seg. Hun ville til USA og hun ville bli frisør. 

"-Jeg har reist mye rundt i verden, men kan ikke tenke meg et bedre sted å drive frisørsalong, enn akkurat her på Søndre Torg i Hønefoss..." 

De fleste av Feminas frisører er rekruttert fra egne lærlinger. Andre har tatt fagbrev og etablert egne salonger i Hønefoss. Slik har familien Ødegaard i en årrekke bidratt til å skape næring i byen. -En fordel med lærlinger, er at vi selv holder grunnteknikkene ved like og blir hele tiden bedre på det vi allerede kan. Dessuten tilfører de ny kunnskap, ikke minst hvor og hvordan inspirasjon fanges opp på de ulike sosiale medier, sier Hege mens hun veileder Pernille i hårfarging. -Jevnlig kursing er imidlertid viktig for oss alle. Hvert år tar vi blant annet med våre ansatte på kurs og inspirasjonsturer til London og Paris. Det bidrar samtidig til å styrke Femina-familien vår.