Framsnakk Hønefoss: Børre Kongsmo

Gjennom kampanjen «Framsnakk Hønefoss», ønsker byutviklingsprosjektet Erigo, i regi av Ringerike Næringsforening (RNF), å løfte fram noen av de lokale næringsdrivende som på hver sin måte bidrar til å bygge en positiv identitet og kultur i Hønefoss by.

Framsnakk Hønefoss: Børre Kongsmo

Best av alt trives Børre Kongsmo når han er omgitt av folk. Mye folk. Han beskrives som engasjert, ultrasosial og omsorgsfull - som en som driver sin butikk med sjel og innlevelse. Drivkraften hans, den ligger i fornøyde kunder og gleden av å kunne bidra med noe til byen. 

Kontorarbeid har Børre for lengst overlatt til andre; det er ute på "gølvet" blant kundene i skobutikken sin han trives aller best. Men - han tar mer enn gjerne steget ut av egen butikk for å observere, mene og ikke minst bidra til fellesskapet. Etter flere år som leder for "Sentrumsbutikkene", er han for mange et kjent ansikt og fremdeles den første til å rekke opp hånda som frivillig til fellesoppgaver - som da 200 kornnek skulle henges opp i Hønefoss sentrum før jul - og ikke minst skal plukkes ned igjen i februar... 

Det var for 17 år siden det hele startet. Hans kone Britt fikk drømmen sin oppfylt da ekteparet kjøpte skobutikken i kjelleren på Coop Mega. Børre, som er utdannet både hjelpepleier og fengselsbetjent, fikk innvilget et års permisjon fra jobben i Ringerike fengsel for å hjelpe til. Etter gjentatte forlengelser av permisjonen, måtte den sosiale nordlendingentil slutt erkjenne det faktum at han var blitt kjøpmann på sin hals. Deretter fulgte kjøp av Granum sko, i dag Sko Deg på Søndre torg, samt Monas butikk, også den i kjelleren på Coop Mega. 

"-Jeg skulle gjerne vært litt yngre med tanke på den utviklingen som vi står ovenfor i Hønefoss. Tenk hvilken drøm det vil være å drive forretning i byen om 20 år...". 

-Vi er heldige som bor i en by med en sjeldent flott gatestruktur og et torg med utsyn til flere kanter av byen. Og tenk så bra det blir når Stabellsgate, med sine staselige bygninger, vil føre rett opp til den nye stasjonsbygningen i Hønefoss, sier Børre, fylt av framtidsvisjoner og med klokketro på både Ringeriksbanen og nye E16. -Jeg får høre at jeg snakker om Hønefoss som om jeg skulle vært født og oppvokst her. Det er vel også betegnende for hvordan jeg føler det, selv om den litt avslepne dialekten alltid vil avsløre innflytteren i meg.