Tyrifjord Golfklubb – lokal stolthet og samfunnsbygger

10.05.2021
Tyrifjord Golfklubb ønsker å ytterligere forsterke sitt samarbeid med næringslivet. Det storslagne golfanlegget på Storøya, hvor Viktor Hovland fortsatt har banerekorden, bidrar til å bygge lokal stolthet. Nærheten til en av landets vakreste golfbaner nevnes stadig som salgsargument i lokale boligannonser.

Det er gode dager i Tyrifjord Golfklubb. Medlemstallet øker, gjestespillere strømmer til, et nytt innendørs golfsenter står klart og banen står foran en betydelig oppgradering. Men klubben står også ovenfor et lederskifte. I sommer takker Derek Crawford av etter 16 år i Tyrifjord Golfklubb, 12 av disse som daglig leder, for å gå løs på nye utfordringer i Oustøen Country Club i Bærum. 1 juli overlater den blide skotten roret til sin kone Anna Crawford, i det klubben står ovenfor sin største endring noensinne. 


På lag med næringslivet


Noe av det siste Derek Crawford rakk å gjøre før han leverte sin oppsigelse, var å melde klubben inn i Ringerike Næringsforening. Dermed fikk foreningen sitt aller første idrettslag på medlemslista. 


Tyrifjord Golfklubb ønsker i større grad å kanalisere Storøyas ressurser og verdier til samvekst i Ringeriksregionen. -Dialog og samarbeid med det lokale næringslivet er helt essensielt for at vi skal kunne drifte klubben. Stadig flere oppdager golfbanen som arena for relasjonsbygging, teambuilding og ikke minst, for å kunne oppnå helsemessig gevinst for deres ansatte. Vi har en rekke samarbeidspartnere som ser verdien av det vi oppnår sammen. Dette ser vi nå frem til å dele med flere, understreker Anna Crawford. 


Står fjellstøtt på egne ben


Anna er allerede et kjent og kjært fjes på Storøya, med like lang fartstid i klubben som sin ektemann. -Jag är oerhört tacksam för det förtroende som styrelsen har visat mig när dom anställer mig som daglig leder. Jag vet att det inte blir lätt att erstätta Derek, sier Anna beskjedent på velklingende "gøteborska". Med ansvaret for en vel gjennomført åpningshelg med 400 heltente og forventningsfulle golfere, har Anna allerede vist at hun står fjellstøtt på egne ben. 


Vi møter Anna og Derek i kafeen på Storøya. Det populære golfparet har jobbet side om side i de 20 årene de har holdt sammen. At Anna nå blir stående igjen "alene", er en situasjon som hun aldri så for seg ville skje. Nå ser hun frem til å ta fatt på sin nye rolle i klubben. Golfsesongen er i gang for fullt, og sakte, men sikkert fylles kafeen opp av ivrige golfere som litt motvillig søker ly for kraftige regnbyger. ett par ikledd turtøy har tatt turen innom for å varme seg med kaffe og kanelsnurrer. De har benyttet seg av turstiene rundt øya. 


-Det er så herlig og endelig ha folk tilbake på Storøya, forteller Anna, mens hun og Derek hilser, vinker og småprater med alle forbipasserende. De aller fleste er de på fornavn med - her blir alle sett og hørt. -Det er et bevisst valg at golf er utelatt i navnet på kafeen. Dette ønsker vi skal være et lokalt møtested hvor alle er velkommen - med eller uten golfsett. 


Et sted for alle


Lokal forankring og tilhørighet er, og har alltid vært, en viktig fanesak for klubben. Tyrifjord Golfklubb har gjort golfsporten tilgjengelig for "folket" i Ringeriksregionen. Lista for å krysse broen over til Storøya er senket betraktelig siden banens første ni hull åpnet i 1994. Hvert år spilles det 20.000 runder på Storøya - det tilsvarer 100.000 timer med frisk luft, vakker natur og sosialt samhold for golfere i alderen fire, til 90 pluss. Siden starten har antallet medlemmer fra Ringeriksregionen økt fra under 30, til mer enn 70 prosent. Det gir en ikke ubetydelig samfunnsmessig gevinst. Ikke bare kan regionen skilte med en av Norges flotteste golfbaner; vi er også blitt en golf-region. 


"Golf is about the people, not about the game" - (Derek Crawford)


For Anna, Derek og deres to barn, har golf alltid vært en viktig og naturlig del av familielivet. Nå ønsker de å gjøre golf til et naturlig valg av idrett for barn og ungdom i lokalmiljøet, på lik linje med de mer innarbeidede idrettsgrenene. Prosjekt "Boglede" er en satsing som sikrer at klubbens midler i størst mulig grad går tilbake til lokalmiljøet. Fra og med i år kan barn og unge opptil 19 år spille golf uten å betale medlemsavgift, kun en liten treningsavgift. 


-Tyrifjord Golfklubb er en lokal, interkommunal idrettsforening og ikke en bedrift. Her blir alle sett og hørt, uavhengig av alder og ferdighetsnivå, understreker Derek. For de med over 24 i handicap og som ønsker å bli bedre, så tilbyr vi "Happy Golfing" - fritt for scorekort, men med målsetning om å spre ekte "golf-glede". Her skal alle føle seg komfortable på banen. Foretrekker du derimot å spille deg ned i handicap og konkurrere med de mer etablerte spillerne, så finnes selvsagt også et mer profesjonelt tilbud. 


Rigger for fremtiden


Etter at golfsporten har vært nede i en liten bølgedal, har Viktor Hovland-effekten og korona gitt både sporten og klubben en skikkelig boost. Det har åpnet opp for å realisere en lenge planlagt ombygging og restaurering av banens ni første hull. Etter planen starter ombyggingen til høsten og vil stå klar til bruk ved sesongåpning 2022. Prislappen er åtte millioner og finansiert via egenkapital, tippemidler og banklån. -Restaureringsplanene har ligget og modnet i skuffen lenge - nå var endelig tiden inne. I tillegg til å forenkle vedlikeholdet, får vi en bane med et helt annet teknisk nivå enn i dag. Vi får en spennende og ny bane som gjør oss enda mer attraktive. Det kommer til å bli Norges mest "sexy" bane, forteller den entusiastiske påtroppende lederen ubeskjedent. 


For å møte en stadig økende etterspørsel, åpnet Tyrifjord Golfklubb i april sitt nye innendørssenter i Hønefoss sentrum. Dermed gikk klubben fra å være halv- til helårsforetag. På 100 kvadratmeter, i tilknytning til parkeringshuset i Sentrumskvartalet, er det montert simulatorer med nyeste teknologi som gir den mest nøyaktige innendørs golfopplevelsen som finnes på markedet. 


Viktor Hovlands storspill i 2014, da han både ble Norgesmester og erobret den fortsatt gjeldene banerekorden, er utvilsomt et av Tyrifjord Golfklubbs stolteste øyeblikk. Anna og Derek drømmer om at vår internasjonale golfstjerne etterhvert skal få mulighet til å kaste glans over banen igjen. I mellomtiden kan golfparet love alle andre som tar turen til Storøya - med eller uten golfkøller - en uforglemmelig opplevelse. 

facebook

Siste nytt