Eiendomsutvikler i stadig vekst
Selskapet, som er 100 prosent eiet av Erlend Søraker, har i løpet av disse årene vokst seg til å bli en betydelig eiendomsutvikler og boligbygger innen segmenterte bolig- og fritidsboliger. De har i dag rundt 80 boliger for salg, og mellom 120-150 nye boliger klare for bygging i 2021. Samlet budsjett for inneværende år er på mellom 600-700 millioner kroner. Antall ansatte er 40, fordelt på de fem kontorene i henholdsvis Hønefoss, Ski, Sandvika, Drammen og, siste nykommer, Tønsberg.
I 2019 inngikk Innhus en samarbeidsavtale med Mestergruppen, Norges ledende bolig- og byggevarekonsern, og ble dermed forhandlere av Blink Hus og Saltdalshytta. - Vi var heldige som fikk bli en del av Mestergruppen. De er den desidert største aktøren i vår bransje, og dette ga et nytt løft for oss, sier Søraker, som både er daglig leder i og eier av eiendomsselskapene under Innholding AS. -Som en del av Blink Hus, har vi mulighet til å tilby mer fleksibilitet og større bredde i boligmarkedet. Dèt har gjort oss enda mer konkurransedyktige.
Den lokale forankringen er sterk, med bygge- og utviklingsprosjekter i samtlige av Ringeriksregionens fem kommuner, med unntak av Modum, i tillegg til Østfold og Vestfold. Nærhet til natur- og rekreasjonsområder er en klar strategi, med boligprosjekter primært i byggefelt plassert i randsoner. Prosjektene består utelukkende av småhusbebyggelse med maks 10-20 boenheter per bygg. - Store boligkomplekser i bysentrum er bevisst ikke en del av vår satsing, understreker Søraker.
En gründerdrøm realiseres
I 2018 opprettet Erlend Søraker et lite "sidespor" til eiendomssatsingen gjennom etableringen av sportsernæringsselskapet Fuel of Norway. Etter lang tids samarbeid med fagfolk, ernæringseksperter og erfarne toppidrettsutøvere, kunne den idrettsinteresserte gründeren endelig realisere en langvarig drøm om en norskprodusert sportsdrikk. Med seg på laget fikk han tidligere toppsyklist Gabriel Rasch, som tok med seg sine egne erfaringer fra idretten, i sitt bidrag til å utvikle produktene og det nye selskapet. I dag selges produktene over hele landet, og en rekke store, kjente idrettsnavn er å finne på Fuel of Norways kundeliste.
Gründerprisen Ringerike 2019: "Sørakers åpenhet og nysgjerrighet for nye tanker, ideer og mennesker har kanskje vært det mest avgjørende for at bedriften har klart å vokse så fort".
I 2019 ble Gründerprisen Ringerike for første gang delt ut; og den gikk til Erlend Søraker. Prisen, som tildeles en person eller bedrift i Ringeriksregionen, er ment å skulle bidra til å stimulere til ny næringsvirksomhet og deles ut av Sparebankstiftelsen Ringerike, Sparebank1 Ringerike Hadeland og Ringerike Etablerersenter (RNF). - Gründerprisen var en utmerkelse som jeg satte enormt stor pris på - både med tanke på kriteriene, men ikke minst også i forhold til hvem som har satt den opp. I etterkant har den vist seg å være betydningsfull i "business" og har hjulpet oss med å bli sett ute blant våre kontakter, fremholder Søraker.
"Folka" er den største ressursen
Ett år med "prøveboing" i Ringeriksregionen var alt som skulle til før familien Søraker bestemte seg for å bli boende. - Fruen er fra Hønefoss, og oppvekstsvilkårene for barn er helt unike, så beslutningen var enkel å ta. Men det var allikevel folka som gjorde størst inntrykk på meg, forteller gründeren uten å dialekt-avsløre sitt trønderske opphav. - Her møtte jeg mye bra, joviale, kreative og ressurssterke folk med sterk gründervilje og kremmerånd. Miljøet her oppe har vært, og er fortsatt, en sterk inspirasjonskilde for meg.
Søraker trekker raskt frem Gledeshuset som eksempel. - Der er vi en stor samling av lokale investorer som er inne på eiendomssiden. Det er for hjertet - ikke lommeboka! Men den virkelige ressursen er folka på innsiden; de som fyller huset med opplevelser, glede, samhold og underholdning.
Vil bygge hotell
Men det stopper ikke der. På "blokka" har Søraker tegninger liggende klare for et hotellbygg på Glatvedt, vegg i vegg med Gledeshuset. Et hotell med flotte uteområder ned mot elven og unik utsikt over byen vil kunne gi fantastiske muligheter for Hønefoss, mener han bestemt. - Foreløpig er et hotell, på størrelse med det som vi har planlagt, ikke med i reguleringsplanen for dette området. Vi er imidlertid innstilt på å tilpasse planene til omgivelsene, men et byhotell må ha minimum 100-200 rom for å kunne ha lønnsomhet.
Innbyggere skaper arbeidsplasser, derfor må vi gjøre oss attraktive for tilflytting hvis vi skal skape vekst i regionen. Det gjør vi best ved å stå samlet. Èn stor, sterk stemme taler bedre mange små; nå er tiden moden for å styrke samarbeidet, fremholder Erlend Søraker, og sier videre. - Gjennom medlemskapet i RNF, så ser jeg nå frem til å kunne bidra med vår kompetanse, men også til å hente erfaringer fra andre som sitter på verdifull lokalkunnskap og som har trua...